O podbělu /Tussilago farfara/

Roste na rumištích a vlhkých místech. malá žlutá sluníčka ukazující se z jara na dálničních náspech. Jeho latinský název /Tussilago farfara/ poukazuje na jeho schopnost bojovat s kašlem - a skutečně je to velký bojovník. Ve spojení s diviznou a jitrocelem dělá hotové divy. Pokud se chceme vyhnout všem Stoptussinům a podobným, které podle mé zkušenosti kašel sice potlačí, ale celkově prodlouží dobu, po kterou kašel přetrvává, podběl je skvělým pomocníkem při záchvatovitem neutišitelném suchém kašli. Stačí uvařit čaj z několika hlaviček, přidat med, citrón a je to, pochvíli se kašel utiší a při dobré kombinaci s ostatními bylinkami začne fáze odkašlávání - veliká úleva pro matky nachlaených dětí :-)

U nás je tento tradiční babičkovský lék na kašel zakázán, protože v něm byly nalezeny hepatotoxické alkaloidy, které mohou způsobit rakovinovou degeneraci jaterních buněk. Stejně jako aflatoxiny z burákového másla nebo umělých konzervantů. které ovšem zakázány nejsou...Píšu to zde proto, že stejně jako u ostatních léčiv, je i u podbělu rozhodující dávka. Podběl je pomocník při akutním problému, rozhodně bych nedoporučila ho používat preventivně. Ani to vlastně nefunguje. 

A proč o podbělu nyní, když začíná jaro a zimní chřipky se ukládají k letnímu spánku? V Polabí už vystrkuje hlavičky. Je čas ho sbírat, sušit a ukládat, aby byl připraven na další kašlací sezónu. Jen pozor při sběru - těm dálničním a silničním náspům je lépe se vyhnout, těžké kovy a prach při léčbě kašle rozhodně nepotřebujeme.

 

Pro podrobnější informace mrkněte na cs.wikipedia.org/wiki/Podb%C4%9Bl_l%C3%A9ka%C5%99sk%C3%BD